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Reference No. 14-0231
Dear Mr. Villarello:

This is in response to your November 24, 2014 letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). All answers provided
below assume transportation is by highway only. Transport requirements for other modes
may vary. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Does § 173.150(b) mean that any amount of Class 3 limited quantity products can be
transported as non-hazardous products? Are there any limits?

Al. Class 3 materials offered under the limited quantity exceptions provided in § 173.150
are not non-hazardous products. If a consignment is under the quantity thresholds provided
in § 173.150 and is appropriately offered as a limited quantity such a shipment is eligible for
exceptions from various HMR requirements (e.g. specification packaging, labeling,
placarding, and shipping papers). Any HMR requirements not specifically excepted are still
required to be complied with (e.g. training requirements and general packaging
requirements). - - '

Q2. Do drivers who transport hazardous materials offered as limited quantities require any
type of hazardous materials transportation license or permit?

A2. In accordance with the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA)
regulations, drivers of vehicles transporting hazardous materials that are required to be
placarded in accordance with Subpart F of Part 172 of the HMR must have a commercial
driver’s license (CDL) with a hazardous materials endorsement (See 49 CFR Part 383).
Thus, a hazardous materials endorsement is not required for a driver of a transport vehicle
which contains only limited quantities.

Q3. Do shipments made in accordance with § 173.150(b) need to have the total weight of
limited quantity products shown on a bill of lading.



A3. No. As mentioned in Al. above, limited quantity shipments are excepted from the
shipping paper requirements of the HMR. This exception includes the requirement to
provide the total quantity of hazardous materials covered by a basic description.

Q4. Does the weight of limited quantity packages need to be counted when determining the
aggregate gross weight of hazardous materials covered by table 2 of § 172.504?

A4. No. Section 172.500(b)(3) states that the requirements of subpart F do not apply to

- hazardous materials authorized by this subchapter to be offered for transportation as a
limited quantity when identified as such on a shipping paper in accordance with §172.203(b)
or when marked as such in accordance with §172.315. Assuming your packages are
properly marked with the marking required by § 172.315 these limited quantity packages are
not required to be considered when determining if one can qualify for the exception for less
than 454 kg (1,001 pounds) found in § 172.504(c).

Q5. 1f2,000 pounds of Class 3, UN 1263 PG II or III limited quantity materials are
transported on a semi-trailer, does the trailer need to be placarded?

A5. No. See A4. Appropriately marked shipments of limited quantities are excepted from
the placarding requirements of the HMR.

Q6. 139, 000 pounds of Class 3, UN 1263 PG II or III limited quantity materials are
transported on a semi-trailer, does the trailer need to be placarded?

A6. No. See A4. Appropriately marked shipments of limited quantities are excepted from
the placarding requirements of the HMR.

Q7. Does a shipment containing more than 2,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG II or III
limited quantity materials require the driver to carry hazardous materials transportation
permits or a hazardous materials driver’s license?

A7. For the purposes of this answer it is assumed you are asking about a hazardous
materials endorsement to a CDL. In which case the answer is no. See A2. If the load does
not require placarding, no hazardous materials endorsement to their CDL would be required.

Q8. If a shipment contains 20,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG II or Il material in 1
gallon and 1 quart containers offered as a limited quantity and 15,000 pounds of the same
product in 5 gallon pails, what is the total hazardous weight to be written on the shipping
documents hazardous weight field?

A8. The HMR does not require a “total hazardous weight” for a transport vehicle. This
appears to be a user generated field on your shipping paper. Section 172.202(a)(5) requires
that a total quantity of hazardous materials covered by a basic description. As mentioned
throughout this response limited quantity shipments are excepted from shipping paper
requirements. There is no requirement for you to indicate the presence of limited quantity
packages on shipping papers or to provide a total quantity for these limited quantity
packages. As your shipment contains 15,000 pounds of materials not authorized to be



offered as a limited quantity; you would be required to indicate this amount in association
with the appropriate basic description(s).

Q9. Using the scenario above; should I write 15,000 pounds on the “Hazardous Weight
Subtotal” field and 20,000 pounds in the “Exempt Paint” field?

A9. Again both of these fields are not fields required under the HMR.

Q10. If a shipment contains 38,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG II or III materials in 1
gallon and 1 quart containers being offered as limited quantities and 1,000 pounds of the
same product in 5 gallon pails, is a hazardous materials bill of lading required?

A10. The HMR references shipping papers, not bills of lading. In the scenario you provide
the 1,000 pounds of UN 1263 in 5 gallon pails is not authorized to be offered as a limited
quantity and would need to be declared on a shipping paper.

QI11. If a shipment contains 40,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG Il or IIl in 1 gallon and
1 quart containers being offered as a limited quantity and 500 pounds of the same product in
5 gallon pails, is a hazardous bill of lading required?

All. Yes, for the non-limited quantity portion of the load a shipping paper is required. See
A10.

Q12. In accordance with § 172.202(a)(6)(vii) do I need to show the total net quantity of
hazardous materials in limited quantities on my bill of lading?

Al2. Paragraph (a)(6)(vii) is only applicable to shipments made by aircraft. As your
shipments appear to be offered for surface transportation, the requirements of this paragraph
do not apply.

Q13. Case lots of products in 1 gallon containers are 4 cans per box. Case lots of products
in 1 quart containers are 6 cans per box. Stores can order single pieces; in order to do this
the box is opened. Is this practice allowed by PHMSA regulations? Or should the whole
box be shipped?

Al3. As long as a package does not exceed the maximum gross weight allowed by the
applicable limited quantity section (30 kg or 66 pounds for § 173.150), and complies with
the general packaging provisions found in subpart B of part 173, any combination of an
authorized limited quantity may be offered in one package.

Q14. The Mexican Transportation Department is developing a new regulation that requires
all carriers to segregate hazardous materials from non-hazardous materials into two separate
shipments. Does this regulation apply in the USA as well? Do hazardous materials need to
be shipped in a separate trailer?

Al4. There is no general prohibition from placing hazardous and non-hazardous materials
in the same transport vehicle. There are segregation requirements found in § 177.848 which
outline situations between various classes of hazardous materials. Additionally, there are



various prohibitions and exceptions for Division 2.3 (poisonous gas) and Division 6.1
(poisonous) materials packed in the same motor vehicle with material marked or known to
be foodstuffs, feed, or edible material intended for consumption by humans or animals.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Ao v[

Shane C. Kelley
Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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PPG - Comex Autopista México - Queretaro Km. 33.5, No.
104, Lote 2, Col. Lecheria, Tultitlan, Estado de
México, MEXICO, 54940

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Office of Hazardous Materials Standards

Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

To whom it may correspond:

| am the fleet manager of Grupo Comex, a PPG Industries company in Mexico. PPG-Comex is a company that
manufactures and distributes waterborne paint, solvent-based coatings and other paint related materials in
Mexico and to other countries, such as the USA.

The majority of our products are non-hazardous; however, we do transport a few hazardous products. 95%
of these hazardous products are Class 3, UN 1263, PG Il and 1il. 60 — 70% of our hazardous products are filled
in small containers, 1-gallon cans and smaller.

The purpose of this letter is to request clarification on some points of Hazardous Materials Transport
Regulation 49 CFR sections 172 and 173.

Q1l, 2 & 3: Limited Quantity Exceptions
Per §173.150 (b), limited quantities of Class 3 flammable liquids are excepted from labeling requirements,
shipping papers and placarding.

48 CFR 5 173,150 Exceptions for Class 3 {flammable and combustibie iiquids

(b} Limited guantities. Limited quantities of fommable liguids {Class 3] ond combustible liguids ore excepted from
lgheling requirements, unless the material is offered for transportation or transported by aircraft, and are excepted from
the specification packaging requirements of this subchapter when packoged in combination packagings according to this
paragraph. For tronsportation hy aircraft, the packoge must also conform to applicable requirements of §173.27 of this
part fe.q., authorized materiols, inner packoging quantity limits and cdlosure securement) and only hazardous material
authorized aboard passenger-carrying dircraft may be transported os o limited quantity. A Hmited guaniity packoge
that conforms to the provisions of this section is not subject te the shipping poper requirements of subpart € of part
172 of this subchagter, unless the material meets the definition of ¢ hazardous substance, hozardous waste, marine
pollutant, or is offered for transporiation and transported by aircraft or vessel, and is eligible for the exceptions provided
in 8173.156 of this part. In oddition, shipments of limited quantities are not subject to subpart F {Plucarding) of part
172 of this subchapter. Fach package must conform to the packaging requirements of subpart B of this part and may not
exceed 30 kg {66 pounds) gross welght,

1) Does the paragraph above mean that any amount of Class 3 Limited Quantity products can be
transported as non-hazardous products? Is there any limit?

2) Does the paragraph above mean that the semi-driver does not require any type of hazardous
materials transportation license or permit?

3) Does the paragraph above mean that the total weight of Limited Quantity products does not need
to be shown on the Haz Mat Bill of Lading?



Q4: Limited Quantity Shipment Gross Weight Calculation

Per 49 CFR §172.504 (c), when a semi-trailer contains less than 454 kg (1,001 pounds) aggregate gross
weight of "hazardous materials" no placard is required. Is “Limited Quantity” products weight accounted
into that 1,001 pounds limit? " _

Example:

2,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG 1l in quart and single gallon containers (less than 5 liters) are
transported in a semi-trailer. How much is the “Hazardous Materials” gross weight? Is it 2,000 pounds or
zero pounds?

48 CFR 8172.504

{c} Exception for less than 454 kg {1,001 pounds). Except for bulk pockagings and hozordous materiols subject to §
172.505, when hearardous moatericls covered by table 2 of this section are transported by highway or rall, placords are
not required on-—

(1) A transport vehicle or freight contuiner which contains less than 454 kg (1001 pounds) aggregute gross weight of
hazardous matericls covered by table 2 of puragroph (e} of this section; or

{2} A rodl car lowded with transport vehicles or freight contuiners, none of which is required to be placarded,

The exceptions provided in poragraph (¢} of this section do not prohibit the display of placards in the monner prescribed
in this subpart, if not otherwise probibited (see § 172.502), on transport vehicles or freight contoiners which are not
required to be plocarded.

Q5 & 6: Placarding
If 2,000 pounds (> 1,001 pounds) of Class 3, UN 1263, PG Il or lIl {Limited Quantity) materials are transported
on a semi-trailer, does the trailer need to be placarded?

If 39,000 pounds (a full trailer box) of Class 3, UN 1263, PG 1l or Il (Limited Quantity)‘ materials are
transported on a semi-trailer, does the trailer need to be placarded?

Q7: Hazardous Materials Transportation Permits and Driver’s License Endorsement

If the shipment contains 2,000+ pounds (> 1,001 pounds) of Class 3, UN 1263, PG l or Ill (Limited Quantity)
materials, does the driver need to carry hazardous materials transportations permits or a hazardous
materials driver’s license?

Q8 & 9: Shipping Papers

If a shipment contains 20,000 pounds (> 1,001 pounds) of Class 3, UN 1263, PG Il / Il materials in 1-gallon
and 1-quart containers (Limited Quantity) and 15,000 pounds of the same product in 5-gallon pails, what is
the total Hazardous weight to be written on the shipping documents (Bill of Lading) Hazardous Weight
field? Is it 15,000 Ib? ' :

Should | write 15,000 pounds on the “Hazardous Weight Subtotal” field and 20,000 Ib in the “Exempt Paint”
field?
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Q10: Shipping Papers

If a shipment contains 38,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG Il / Ill materials in 1-gallon and 1-quart
containers (Limited Quantity) and 1,000 (<1,001 Ib) pounds of the same product in 5-gallon pails, is a
Hazardous Materials Bill of Lading required?

Q11: Shipping Papers

If a shipment contains 40,000 pounds of Class 3, UN 1263, PG Il / Il materials in 1-gallon and 1-quart
containers (Limited Quantity) and 500 pounds of the same product in 5-gallon pails, is a Hazardous
Materials Bill of Lading required? Per 49 CFR §172.504 (c) and §173.150 (b) it does not need shipping
papers, is that correct?

Q12: Shipping Papers

§172.202 (6} {vii}

{vi} For hazardous materials in limited guantities, the total net quantity per package must be shown unless a gross
muss is indicated in Column 4 of §173.27 Table 3, in which cose the totol gross imass per pockage must be shown. Where
different hazardous materiols in limited guontities ore pocked together in the same outer packaging, when q gross mass
is indicoted Colurnn 4 of 173,27 Table 3, the net quantity of each hazardous material must be shown in addition to the
gross mass of the completed pockage.

Does the paragraph above mean that the total net quantity of hazardous materials in limited
quantities must be shown on the Haz Mat Bill of Lading? In which section of the BOL do | need to write it
down?

Do | need to put the hazardous materials in Limited Quantities total net weight and quantities in the
“Hazardous Weight Subtotal”? Do | need to put it in the “Exempt Paint” rows?
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Q13: Single Pieces Shipping

The case lot of products in 1-gallon containers is 4 cans per box. The case lot of products in 1-quart
containers is 6 cans per box. Stores can order single pieces; in order to do that, the box is opened. Is this
practice allowed by the DOT regulations? Or, should the whole box be shipped?

Q14: Segregation
The Mexican Transportation Department (Secretaria de Comunicaciones y Transportes) is developing a new

regulation that requires all carriers to segregate hazardous materials from non-hazardous materials into two
separate shipments. Does this regulation apply in the USA as well? Do hazardous materials need to be
shipped in a separate trailer?

I'am in Mexico city. If possible, would you send the response by e-mail to the following address?
ivillarelloe@comex.com.mx :

Best regards,

Israel Villarello

Logistic Services Manager

Grupo Comex



